In bijna iedere praktijk in Nederland wordt gewerkt met producten die gevaarlijke stoffen bevatten. Het is daarom belangrijk dat iedere werkgever en werknemer zich daarvan bewust is. De Arbowet legt daarom verplichtingen op aan elke de werkgever waar met dergelijke producten wordt gewerkt.
Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die een risico kunnen vormen voor de gezondheid van mensen, het milieu of de veiligheid. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn wanneer ze op de verkeerde manier worden behandeld, opgeslagen of gebruikt of wanneer de blootstelling aan dergelijke stoffen bepaalde grenswaarden overschrijden. Gevaarlijke stoffen kunnen zowel chemisch, fysisch als biologisch zijn.
Er zijn verschillende soorten gevaarlijke stoffen, afhankelijk van het type risico dat ze met zich meebrengen. Categorieën van gevaarlijke stoffen die voorkomen in de dentale praktijk zijn:
Giftige stoffen (toxische stoffen)
Stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, zelfs in kleine hoeveelheden. Dit kan leiden tot vergiftiging, schade aan organen (zoals de lever, nieren of hersenen) of andere gezondheidsproblemen.
STOT-stoffen
Specifieke Doelorgaan Toxiciteit (Specific Target Organ Toxicity) verwijst naar stoffen die schade kunnen veroorzaken aan specifieke organen of systemen in het lichaam, zoals de lever, nieren, het zenuwstelsel of de longen. STOT-stoffen kunnen schadelijk zijn bij eenmalige (acute) blootstelling of na langdurige (chronische) blootstelling.
Corrosieve stoffen
Stoffen die in staat zijn om levende weefsels of materialen zoals metalen te vernietigen of beschadigen. Dit omvat bijvoorbeeld sterke zuren (zoals zwavelzuur) en basen (zoals natriumhydroxide).
Bijtende stoffen
Stoffen die de huid of ogen ernstig kunnen beschadigen of chemisch kunnen branden. Bijvoorbeeld zuren of oxiderende stoffen.
Gevaarlijke stoffen in de dentale praktijk
Sensibiliserende stoffen
Deze stoffen, ook wel allergeen genoemd, kunnen het immuunsysteem sensibiliseren of overgevoelig maken, wat betekent dat een persoon na herhaalde blootstelling aan deze stof een allergische reactie kan ontwikkelen.
Carcinogene, Mutageen of Reprotoxische (CMR) stoffen
CMR-stoffen zijn stoffen die als Carcinogeen, Mutageen of Reprotoxisch (afgekort CMR) worden geclassificeerd. Deze stoffen hebben schadelijke effecten op de gezondheid en kunnen ernstige gevolgen hebben voor de mens. Voor deze producten gelden daarom bijzondere regels en wel dat voor sommige van deze producten een vervangingsplicht of -advies geldt. Daarnaast dient de werkgever te registreren welke medewerkers werken met dergelijke producten in welke frequentie en welke duur.
Herkennen van producten met gevaarlijke stoffen (PGS)
PGS zijn herkenbaar aan een gevaarsymbool op de verpakking of op het product. In het wereldwijd uniforme GHS-systeem wordt het gevaar aangeduid met een gevaarsymbool bestaande uit een witte ruit met rode rand en een zwarte opdruk. Een poster met de gangbare gevaarsymbolen treft u hieronder aan. Zo is voor u en/of uw medewerkers eenvoudig te herkennen voor welke PGS u veiligheidsinformatiebladen moet hebben ontvangen.