De regelgeving rondom desinfecterende middelen is in Nederland sinds 1998 vastgelegd in de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, die de eerdere Bestrijdingsmiddelenwet uit 1962 verving. Dit heeft invloed op de toelating en het gebruik van desinfectiemiddelen in de tandheelkundige praktijk.
Belangrijke aandachtspunten
Het etiket van een product is bepalend voor de toepasselijke wetgeving. Fabrikanten hebben geen keuzevrijheid om een product onder een specifieke wetgeving te plaatsen. Bij twijfel helpt een beslisschema om de wettelijke indeling van een product vast te stellen.
Bestrijdingsmiddelen en desinfectie in de tandheelkunde
Ondersteuning en informatie
De VGT biedt schema’s en documenten aan om u te helpen bij het kiezen van de juiste producten en het naleven van wet- en regelgeving. Meer informatie over desinfecterende middelen, CE-markeringen en toelatingsprocedures vindt u via de beschikbare richtlijnen en rapportages.
Toelatingsvereisten en CE-markering
Afhankelijk van het toepassingsgebied vallen desinfecterende producten onder verschillende wetgevingen:
- Medische hulpmiddelen: Als het etiket specifiek naar een medisch hulpmiddel verwijst (bijvoorbeeld tandheelkundig instrumentarium), moet het product voorzien zijn van een CE-markering en een viercijferig nummer van een Notified Body.
- Bestrijdingsmiddelen: Als er sprake is van een algemene toepassing (zoals oppervlaktedesinfectie), moet het product worden goedgekeurd door het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) en een N-nummer hebben.