Uw zoekopdracht komt in het volgende document voor:

Document: ro_factsheet_tandartsen.pdf

Klik hier om de pdf te downloaden

Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming
Verandering regelgeving stralingsbescherming voor tandartsen
Werkt u met ioniserende straling? Dan moet u weten dat vanaf 6 februari 2018 de regelgeving op het gebied van stralingsbescherming is veranderd. Het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming vervangt het Besluit stralingsbescherming. Deze factsheet gaat in op veranderingen voor tandartsen die werken met röntgentoestellen.
Situatie tot 6 februari 2018Voor het werken met een röntgentoestel bestaat in het Besluit stralingsbescherming (Bs) een verplichting tot melding of vergunning. Heeft het röntgentoestel een maximale hoogspanning tot 100 kV? Dan meldt u dit tot 6 februari 2018 aan de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Voor het werken met een röntgentoestel met een maximale hoogspanning van 100 kV of meer vraagt u een vergunning aan bij de ANVS.Veranderingen vanaf 6 februari 2018In het nieuwe Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Bbs) vervalt de maximale hoogspanning van een röntgentoestel als indelingscriterium voor de verplichting tot melding of vergunning. Wat verandert er precies?

Voor het gebruik van een röntgentoestel geldt voortaan de verplichting tot registratie of vergunning.

De registratie vervangt daarbij deels de oude meldplicht.

De registratie kunt u zien als een ‘standaard vergunning’, waarvoor de betreffende voorschriften in de regelgeving zijn opgenomen.

Het onderscheid in de regelgeving tussen registratie en vergunning voor het gebruik van een röntgentoestel, is gebaseerd op: ervaring van toezichthouders, de omvang van de verwachte of potentiële dosis, de complexiteit van het gebruik van het röntgentoestel en de mogelijkheid voor efficiënte standaardisatie. Zie ook: Het stappenplan registratie of vergunning.
Wat betekent dit voor u?

Werkt u met een röntgentoestel en doet u dat op een vaste locatie? Dan vraagt u een registratie bij de ANVS aan.

Werkt u met een Conebeam CT toestel? Dan vraagt u voor het gebruik hiervan een vergunning bij de ANVS aan.
Veel tandartsen zullen de melding voor het gebruik van een röntgentoestel moeten omzetten naar een registratie. Voor een klein deel van de tandartsen geldt dat de melding verandert in een vergunning. Dit zijn bijvoorbeeld tandartsen die werken met een Conebeam CT toestel met een maximale hoogspanning onder de 100 kV.Nieuwe, digitale dienstverleningTegelijk met de invoering van het Bbs introduceert de ANVS een nieuw systeem voor digitale dienstverlening. Hiermee verandert het aanvragen van registraties en vergunningen. Het ANVS-loket verwerkt vanaf 6 februari 2018 registraties digitaal. De digitale aanvraag van vergunningen volgt in de loop van 2018.Het aanvragen van een registratieDe aanvraag voor een registratie doet u met elektronische formulieren. Ten opzichte van de melding (onder het Bs) verandert het volgende:

Bij de aanvraag van een registratie met het elektronisch formulier levert u meer gegevens aan dan voorheen. Deze zijn terug te vinden in het overzicht op de volgende pagina.

U ontvangt voortaan schriftelijk een expliciete toestemming van de ANVS om het röntgentoestel te gaan gebruiken. De ANVS heeft minimaal veertien weken de tijd voor het behandelen en verlenen van de registratie.